Levain med valnötter och solroskärnor

Levain med valnötter och solroskärnor

19 oktober 2010 Av av Sara

Eftersom min levaindeg levde sitt eget liv i kylen och höll på att välla ut ur skålen var jag ”tvungen” att baka någonting med den. Tråkigt för mig 🙂 Det blev i alla fall ett valnötsbröd. Jag hade dock inte tillräckligt med valnötter så jag la till solroskärnor i stället.

LEVAIN MED VALNÖTTER OCH SOLROSKÄRNOR 2 bröd

500 g vatten
10 g jäst
450 g levain
650 g vetemjöl special
50 g grahamsmjöl eller dinkelmjöl
50 g rågmjöl
25 g olivolja
50 g valnötter
70 g solroskärnor
20 g salt

Blanda allting utom saltet och kör i assistenten i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. Jäs degen i sammanlagt 2 timmar, vik degen 3 gånger under den första timmen. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma försiktigt 2 limpor. Lägg dem i mjölade jäskorgar och låt jäsa i 2 timmar. Sätt ugnen på 250°. Lägg in några isbitar i botten. Baka bröden i ca 30 minuter. Lufta ugnen efter 10 minuter. Baka tills innertemperaturen är 97°.

Brödet njöt vi sedan av tillsammans med Monica Ahlbergs Osso bucco på kycklinglårfilé och en god sallad. Det var verkligen en höjdare som förgyllde denna tisdagskväll.