Levain med valnötter och solroskärnor

Eftersom min levaindeg levde sitt eget liv i kylen och höll på att välla ut ur skålen var jag ”tvungen” att baka någonting med den. Tråkigt för mig 🙂 Det blev i alla fall ett valnötsbröd. Jag hade dock inte tillräckligt med valnötter så jag la till solroskärnor i stället.

LEVAIN MED VALNÖTTER OCH SOLROSKÄRNOR 2 bröd

500 g vatten
10 g jäst
450 g levain
650 g vetemjöl special
50 g grahamsmjöl eller dinkelmjöl
50 g rågmjöl
25 g olivolja
50 g valnötter
70 g solroskärnor
20 g salt

Blanda allting utom saltet och kör i assistenten i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. Jäs degen i sammanlagt 2 timmar, vik degen 3 gånger under den första timmen. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma försiktigt 2 limpor. Lägg dem i mjölade jäskorgar och låt jäsa i 2 timmar. Sätt ugnen på 250°. Lägg in några isbitar i botten. Baka bröden i ca 30 minuter. Lufta ugnen efter 10 minuter. Baka tills innertemperaturen är 97°.

Brödet njöt vi sedan av tillsammans med Monica Ahlbergs Osso bucco på kycklinglårfilé och en god sallad. Det var verkligen en höjdare som förgyllde denna tisdagskväll.

Du måste vara inloggad för att skiva kommentarer.