Levaindeg

Jag gjorde en levaindeg idag för fortsatt bak under veckan. Har lånat receptet från Sara och det funkar jätte bra. Lite fusk, men vad då!! Innan man kan göra degen måste man dock göra en russinjäst.

RUSSINJÄST

Dag 1
Blanda 400 g ljummet vatten, 200 g russin och 25 g honung i en skål. Rör om någon gång varje dag. Till slut börjar det jäsa.

Dag 5
När jästen bubblar i bukrn, sila bort russinen och häll upp vätskan i en flaska. Du har nu gjort en russinjäst som du ska starta surdegen med. Håller sig någon månad i kylen.

LEVAIN

Dag 1: Göra en “fusk-chef”
När man ska göra en riktig levain gör man först en “mamma” och sedan en “chef”.
30 g russinjäst
50 g vatten
50 g surdegsgrund, vete
70 g vetemjöl
Låt stå framme i rumstemperatur tills den dubblat sin storlek, min fick stå ca 12 timmar.

Dag 2: Göra levain
200 g “fusk-chef”
600 g vatten
1080 g vetemjöl
Kör i degblandare i 5 minuter. Låt jäsa några timmar i rumstemperatur till dubbel storlek. Sedan går det bra att baka med den, eller spara i kyl i upp till en vecka.