Graham- och rågbröd

Graham- och rågbröd

11 oktober 2010 Av av Sara

Detta recept är lånat av Martinbakar. Tack så mycket! Jag bytte dock ut dinkel mot rågflingor. Det blev en härligt spänstig deg om jäste fint i höstsolen.

GRAHAM-OCH RÅGBRÖD 2 bröd

Kväll
130 g vetesurdegsgrund
160 g graham
70 g vetemjöl special
230 g ljummet vatten
Blanda allt och låt stå i rumstemperatur över natten.

80 g rågflingor
160 g kokhett vatten
Blanda och låt stå över natten.

Morgon
Surdegen och skållning från gårdagen
200 g ljummet vatten
500 g vetemjöl special
4 g jäst
16 g salt

Kör degen i assistenten i 7 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i en palastlåda med lock i 4-5 timmar. Vik degen 3 gånger i början av jästiden med ca 45 minuters mellanrum.

Sätt ugnen på 250 °. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma försiktigt 2 limpor. Snitta dem och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 230° och lägg in några isbitar i botten av ugnen. Lufta ugnen efter 10 minuter och baka sedan ytterligare 25-30 minuter. Sänk värmen om de får för mycket färg.