Graham- och rågbröd

Detta recept är lånat av Martinbakar. Tack så mycket! Jag bytte dock ut dinkel mot rågflingor. Det blev en härligt spänstig deg om jäste fint i höstsolen.

GRAHAM-OCH RÅGBRÖD 2 bröd

Kväll
130 g vetesurdegsgrund
160 g graham
70 g vetemjöl special
230 g ljummet vatten
Blanda allt och låt stå i rumstemperatur över natten.

80 g rågflingor
160 g kokhett vatten
Blanda och låt stå över natten.

Morgon
Surdegen och skållning från gårdagen
200 g ljummet vatten
500 g vetemjöl special
4 g jäst
16 g salt

Kör degen i assistenten i 7 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i en palastlåda med lock i 4-5 timmar. Vik degen 3 gånger i början av jästiden med ca 45 minuters mellanrum.

Sätt ugnen på 250 °. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma försiktigt 2 limpor. Snitta dem och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 230° och lägg in några isbitar i botten av ugnen. Lufta ugnen efter 10 minuter och baka sedan ytterligare 25-30 minuter. Sänk värmen om de får för mycket färg.