Skållat havrebröd

Skållat havrebröd

11 oktober 2010 Av av Sara

Igår var jag så sugen på att baka ett bröd med skållad rågkross dock inte någon slags kavring. Efter mycket letande efter det perfekta receptet blev det till slut detta bröd från Helene Johanssons bok BRÖD från Brunkebergs bageri. Jag använde mig av fiberhavregryn eftersom det var det enda skafferiet hade att erbjuda. Jag rostade havregrynen i en torr stekpanna tills de fick fin färg innan jag blandade ihop skållningen.

SKÅLLAT HAVREBRÖD 2 stora eller 3 små runda bröd

Kväll:
350 g kokhett vatten
150 g rostade havregryn
60 g linfrö

Morgon:
Skållningen
450 g vatten
300 g rågsurdeg
25 g jäst
750 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
25 g honung
25 g salt

Blanda skållningen med övriga ingredienser och kör i assistenten i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma till önskat antal bröd. Spraya lite vatten och doppa bröden i havregryn innan du lägger dem i jäskorgar. Låt bröden jäsa i 1,5 timme. Sätt ugnen på 250°. Sätt in bröden och lägg några isbitar i botten av ugnen och sänk värmen till 230°. Baka i 10 minuter. Öppna ugnen och lufta och baka i ytterligare 25-20 minuter. Sänk värmen ytterligare om du tycker att bröden får för mycket färg.