Kanelbullens dag

Kanelbullens dag

04 oktober 2010 Av av Sara

Precis som många andra har jag också bakat kanelbullar idag. Har länge tänkt att baka med Karlsbaderdeg så idag slog jag till. Lånade receptet från Sara och den var verkligen fantastisk. En smidig deg som jäste helt perfekt och resulterade i luftiga och saftiga bullar.

Jag gjorde en egen fyllning som bestod av:

240 g smör
95 g mandelmassa
1 dl socker
3 msk kanel

Detta mixade jag ihop till en smidig smet.

KARLSBADER-DEG

Fördeg
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk

Jag löste upp jästen i den kalla mjölken, sedan hällde jag blandningen över mjöl och socker som jag hade mätt upp i degskålen. Jag körde på låg hastighet i 10 minuter. Sen lät jag fördegen jäsa i bunken i ca 35 minuter.

Bortgörning
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (4-5 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (3% fett)

Jag vägde upp socker och salt och lade det över fördegen. Sedan tillsatte jag ägg, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet. Sedan tillsatte jag smöret i små bitar, ökade hastigheten och körde i ytterligare 10 minuter tills degen var elastisk och fin. När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna. Degen fick jäsa i en låda med lock i 30 minuter innan jag bakade ut den.Jag valde att göra traditionella bullar, så jag kavlade ut degen till 2 rektanglar som jag bredde ut smeten på och skar upp i ca 3 cm stora bitar. Bullarna jäste ca 45 minuter på plåten innan de gräddades i 210° i 13-15 minuter.