Full-fräs-bröd

Full-fräs-bröd

29 september 2010 Av av Sara

Detta recept har jag lånat av Erka Perkas kök. Tack för det. Bröden avnjöts till middag tillsammans med pasta med tomatsås. Jag fick dock inte baka ut dem själv för det fanns två tjejer som ville kavla och baka ut dem. Kul med hjälp i köket 🙂

FULL-FRÄS-BRÖD

Fördeg:
ca 0,5 dl rågsurdeg
ca 0,5 dl grovt rågmjöl
ca 0,33 dl vatten

Blanda samman fördegen och låt den jäsa till dubbelstorlek i några timmar.

Deg:
Fördegen
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 tsk stött fänkål
4 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjälken och värm till 37°.
Rör ut jästen i degspadet och blanda i fördegen.
Tillsätt sirap, salt, fänkål, rågsikt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 15-20 min (så kort tid tack vare det dubbla bränslet).
Knåda den jästa degen lätt, dela i 8 bitar och kavla ut till ca 0,5 cm tjocka, rundakakor.
Lägg dem två och två på plåtar och nagga tätt med gaffel.
Grädda direkt i ugnen i 275° i 5 min. Kavla ut nästa par medan den första plåten gräddas.
Låt svalna under bakduk.