Surdegspannkakor

Surdegspannkakor

28 september 2010 Av av Sara

Idag skulle det bli pannkakor till middag så varför inte använda surdegen till detta. Man märkte tydligt en syrlig smak av surdegen. Jag hade inte tillräckligt med vetesurdeg så det blev hälften vete och hälften råg. Omdömet från familjen var bara positivt och tillsammans med en nygjord päronsylt var det klockrent. Tilläggas bör att de var mycket mer ”matiga” än vanliga pannkakor. Man kan mycket väl blanda i lite hackat äpple eller bär. Jag gjorde dock inte det. Nästa gång blir det nog det.

SURDEGSPANNKAKOR

5 dl surdeg, rumstempererad
2 msk socker
4 msk olivolja1 ägg
ca 2 dl hackat äpple eller blåbär
1 msk vatten
1 tsk bakpulver

1. Blanda surdeg, socker, ägg, olivolja och salt. Se till att det är ordentligt blandat.
2. Skall du ha i blåbär eller äpple (eller annat gott om du kommit på något) häll i detta strax innan steg 3.
3. Lös upp bakpulvret i vattnet. Häll i smeten strax innan du skall steka pannkakorna. Vänd ner bakpulverblandningen försiktigt (dvs. vispa inte). Låt blandningen stå och bubbla en eller ett par minuter.
4. Olja en stekpanna lite lätt och värm upp den till medel – hög värme. Häll i ungefär en deciliter pannkakssmet och stek den 1- 2 minuter på varje sida.