Nattjäst levain
Jag hade en levaindeg klar igår kväll så jag blev så sugen på ett ljus levain bröd. Utgick från Saltå Kvarns levain och lät dem sedan jäsa ca 8 timmar i kylen. Super goda bröd, om jag själv får tycka till. Stora hål, segt inkråm och lagom hård skorpa.
NATTJÄST LEVAIN 2 bröd
Kväll:
600 g vetemjöl
400 g levain
5 dl vatten
5 g jäst
25 g salt
Blanda allting utom saltet och kör ca 8 minuter i assistenten. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minter på en högre växel. Låt degen vila i ca 10 minuter i bunken. Låt sedan degen jäsa i 2 timmar i en låda med lock. Vik degen 3 ggr med ca 30 minuters mellanrum.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma försiktigt 2 bröd i önskad form. Ställ in dem i kylen över natten, i ca 8 timmar.
Morgon:
Sätt ugen på 250° och ta samtidigt ut bröden ur kylen. Låt dem stå i rumstemperatur medans ugnen blir ordentligt varm, ca 1,5 timme. Sätt in bröden i ugen och lägg samtidigt in några isbitar längst ner i ugen. Lufta utgen efter 10 minuter. Låt dem sedan stå inne ytterligare 10-15 minuter tills innertemperaturen är 97°.