Nattjäst levain

Nattjäst levain

28 september 2010 Av av Sara

Jag hade en levaindeg klar igår kväll så jag blev så sugen på ett ljus levain bröd. Utgick från Saltå Kvarns levain och lät dem sedan jäsa ca 8 timmar i kylen. Super goda bröd, om jag själv får tycka till. Stora hål, segt inkråm och lagom hård skorpa.

NATTJÄST LEVAIN 2 bröd

Kväll:
600 g vetemjöl
400 g levain
5 dl vatten
5 g jäst
25 g salt

Blanda allting utom saltet och kör ca 8 minuter i assistenten. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minter på en högre växel. Låt degen vila i ca 10 minuter i bunken. Låt sedan degen jäsa i 2 timmar i en låda med lock. Vik degen 3 ggr med ca 30 minuters mellanrum.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma försiktigt 2 bröd i önskad form. Ställ in dem i kylen över natten, i ca 8 timmar.

Morgon:
Sätt ugen på 250° och ta samtidigt ut bröden ur kylen. Låt dem stå i rumstemperatur medans ugnen blir ordentligt varm, ca 1,5 timme. Sätt in bröden i ugen och lägg samtidigt in några isbitar längst ner i ugen. Lufta utgen efter 10 minuter. Låt dem sedan stå inne ytterligare 10-15 minuter tills innertemperaturen är 97°.