Rågbröd

Rågbröd

27 september 2010 Av av Sara

Gjorde dag ett rågbröd. Inte det bästa jag gjort. Smaken var det inget fel på. Snarare tvärtom, ett saftigt och mustigt rågbröd. Problemet var att degen flöt ut. Jag tyckte att jag slaviskt följde receptet men någonting ville inte som jag. Vet dock ej vad. Kanske berodde det på att jag lät fördegen jäsa i 4 timmar istället för över natten?! Ja, brödet ska bakas igen. Ibland måste envisheten styra en till det perfekta brödet 🙂

RÅGBRÖD (1 bröd)

Kväll, dag 1
5 g jäst
150 g vatten
50 g rågsurdeg
200 rågmjöl

Rör ner jästen i vattnet och häll sen i resten. Kör i maskin i 10 minuter (något längre för hand). Lägg i oljad bunke med plast i kylen över natten (eller låt vila i rumstemperatur i 4-5 timmar).

Morgon, dag 2
Fördegen från gårdagen
600 g vatten
375 g rågsurdeg
15 g jäst
375 g rågmjöl
500 g vetemjöl special
25 g ljus sirap
30 havssalt

Blanda som vanligt allt utom saltet och kör 10 minuter i maskin. Sen i med saltet och kör 5 minuter till. Ni som kör för hand förstår kanske vid det här laget ungefär hur länge ni ska bearbeta degen för att den ska bli följsam och smidig. Den här degen ska alltså inte vara styv och stel.

Lägg sen upp massan på ett mjölat bakbord och låt vila i en halvtimme. Under tiden kan du förbereda 2 jäskorgar av något slag. När halvtimmen gått delar du degen i 2 delar och lägger dem i jäskorgarna, täcker med duk och låter vila i 2 timmar. Sätt ugnen på 250° och ha en tom plåt längst ner. När du sätter inte bröden sänker du temperaturen till 220° och slänger in ett gäng isbitar på underplåten. Släpp ut ånga efter 20 minuter och grädda sedan brödet i en halvtimme till eller tills dess innertemperatur uppnått 98 grader.