Två på en dag

Två på en dag

22 september 2010 Av av Sara

Idag har det varit en fantastisk höst dag med sol och klar luft. Man ska njuta av hösten också!

Dagen projekt var 2 bröd från Enklare bröd; Russinråg och Skållad råg. Ingen surdeg eller assistent. Alltså mycket enkla!

RUSSINRÅG 1 bröd

Skållning, kväll:
60 g rågmjöl50 g russin
200 g kokhett vatten

Morgon:
Skållningen från gårdagen
100 g kallt vatten10 g jäst
180 g rågsikt
120 g vetemjöl special
6-9 g salt

Börja med att mixa skållingen med en stavmixer till en slät smet. Rör ut vatten och jäst i skållningen. Blanda resten av ingredienserna och låt vila i 30 minuter. Doppa haden i vatten och dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Fortsätt tills du kommit hela varvet runt. Detta gör du totalt 3 ggr med 30 minuters mellanrum. Efter sista gången låter du degen vila i 1 timme.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen till en kvadrat och vik den på diagonalen så den bli en trekant. Lägg degen på ett bakplåtspapper och puffa till degen så den får en fin spolform. Låt jäsa i 1 timme under bakduk. Sätt ugnen, i god tid, på 250°. Låt en plåt värmas upp i mitten av ugen om du inte har en baksten.

Gör ett längsgående snitt på ca 1 cm. Låt bakpappret glida över på plåten/stenen. Lägg några isbitar på en oöm plåt på botten av ugnen. Baka brödet i ca 35 minuter. Håll koll på färgen på brödet och sänk värmen om det behövs.

SKÅLLAD RÅG 1 bröd

Skållning, kväll:
150 g kokhett vatten
60 g rågmjöl

Morgon:
Skållningen från gårdagen
10 g jäst
200 g kallt vatten
300 g vetemjöl special
6-9 g salt

Rör ut vatten och jäst i skållningen. Blanda resten av ingredienserna och låt vila i 30 minuter. Doppa haden i vatten och dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Fortsätt tills du kommit hela varvet runt. Detta gör du totalt 3 ggr med 30 minuters mellanrum. Efter sista gången låter du degen vila i 1 timme.

Strö rikligt med vete- och rågmjöl på en handduk. Skrapa försiktigt ur degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven kommer neråt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa i ca 1 timme.

Vänd över brödet på ett bakpapper och låt den sen glida över på plåten/stenen. Lägg några isbitar på en oöm plåt på botten av ugnen. Vädra ugnen efter 1 minuter. Fortsätt vädra var 5:e minut till brödet stått inne i ca 30- 35 minuter. Håll koll på färgen på brödet och sänk värmen om det behövs.