Nya böcker

Nya böcker

20 september 2010 0 av Sara

Den senaste månaden har mitt brödbibliotek fyllts på med tre nya böcker; Martin Johanssons nya Enklare bröd, Smaker från Saltå kvarn samt Praktisk gastronomi.

Enklare bröd har jag ännu inte hunnit prova någonting ur. Verkar som en bok som kan underlätta bakandet när jobbet tar mycket tid för en. Många recept man blandas ihop på morgonen och bakas ut på kvällen när man kommer hem.

Smaker från Saltå Kvarn är ingen ny bok men ack så trevlig. Finns både mat och bakrecept. Har bara hunnit gör rostad müsli och solig tomatpesto. Den sistnämnda var verkligen en höjdare till god parmaskinka, oliv-och ostbröd och en härlig sallad.

Här kommer receptet:

Solig tomatpesto
50 g soltorkade tomateri olja
1 dl rostade solroskärnor
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 citron, saft och rivet skal
1/2 dl parmesanost
salt och svartpeppar

Mixa allt och smaka av med salt och peppar.

Praktisk gastronomi har jag nämnt tidigare, Självförtroendet är påfyllt, och den riktar sig nog mot proffs men även en hemmabagare som jag har mycket att lära. Har som sagt bakat durmbröd och ett med skrädmjöl som heter Complét.

Här är receptet:

Complét
1000g vatten
700 g vetemjöl
450 g levain
350 g manitoba cream150 g grahamsmjöl
150 g rågmjöl
150 g skrädmjöl, eller rostade havreflingor som mixas ner till mjöl
50 g salt
25 g jäst
25 g baksirap

Allt blandas till en smidig deg 8-12 minuter. Låt vila 2 timmar övertäckt i rumstemperatur. Dela degen i 2 delar. Runddriv och lägg i runda jäsformar som mjölats med skrädmjöl och havreflingor. Låt jäsa 1-2 timmar eller till dubbel storlek. Lägg in några isbitar i botten av ugnen. Baka av i 250°. Sänk därefter till 230° och baka i ytterligare 5 minuter . Lufta ugen och låt bröden stå i ca 25-30 minuter, tills innertemperaturen är 97°.