Självförtroendet är påfyllt

Självförtroendet är påfyllt

26 augusti 2010 0 av Sara

I min ilska satte jag alltså igång med ett nytt bak efter det centimeter tjocka brödet. Det blev ett Dinkelbröd från boken Praktisk gastronomi av Johan Sörberg och Mats Jonson. En bok med många bra tips på hur man lyckas bäst med sina bak men även många recept. Resultatet blev nu mycket bra. Degen jäste som den skulle och höll formen i ugnen.

2 runda bröd

500 g vatten
450 g vetemjöl
335 g durumvetemjöl
200 g levain
50 g olivolja
25 g salt
15 g baksirap/bakmalt special
10 g jäst

Allt blandas till en smidig deg i 8-12 minuter. Låt vila 2 timmar övertäckt i rumstemperatur. Dela degen i två delar, runddriv och lägg väl mjölade jäskorgar. Låt jäsa i rumstemperatur i 60-90 minuter eller till dubbel storlek. Vänd ur formarna och snitta bröden. Sätt ugen på 250°. Ställ in bröden och lägg samtidigt in några isbitar. Sänk värmen till 230° och baka av i ca 30 min eller tills bröden har en innertemperatur på ca 97°.