Russin och solros

Russin och solros

18 augusti 2010 0 av Sara

Äntligen har jag fått tummen ur att baka ett ordentligt rågbröd. Receptet är hämtat från Martins bok Surdegsbröd. Det blev ett saftigt grovbröd med en härlig rågsötma.

2 stora formbröd

DAG 1, KVÄLL
Surdeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Skållning:
200 g rågkross
300 g kokhett vatten

Blanda surdegen och skållningen var för sig och låt stå över natten i rymlig bunke med lock/plastfolie.

DAG 2, MORGON
Surdegen och skållningen från gårdagen
450 g vatten
450 g vetemjöl special
350 g rågmjöl
75 g hela linfrö
100 g solroskärnor
20 g salt
150 g russin

Blanda alla ingredienserna utom russinen och kör 8 min i degblandare ( 4 min låg hastighet och 4 min med högre fart). Häll ner russinen och kör ytterligare 2 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek vilket bör ta ca 3-4 timmar.

Smörj 2 brödformar, à 1,5 l. Fyll formarna till ca 2/3. Degen är kladdig så använd dubbla slevar. Strö på lite solroskärnor och täck med en handduk. Låt jäsa till degen rest sig några cm och små hål visar sig, ca 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275° i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Sätt in bröden i ugnen och lägg in några isbitar på den nedersta plåten. Sänk temperaturen efter 5 min och grädda bröden ytterligare 55-60 min, innertemperatur 98°. Ta ut bröden ur ugnen, ta ur dem ur formarna och låt svalna på ett galler. Låt dem vila till nästa morgon, inlindad i en handduk.