Stureby levain

Stureby levain

17 augusti 2010 0 av Sara

Igår kväll startade jag en ny levaindeg enligt Saras recept, dvs en fusklevain. Kände för att prova detta brödet igen nu när jag har en riktig levain.

600 gram (8 dl) av Levain
600 gram (10 dl) vetemjöl special
400 gram (4dl) lljummet vatten
5 g jäst
20 gram ( 1 msk) salt

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör i den degblandare i 8 minuter,5 minuter på låg hastighet och 3 minuter på lite mer fart, tillsätt saltet och kör ytterliggare 3 minuter. Degen skall ha bra spänts och släppa en aning från degbunkens kant.

Lägg degen i en plastlåda som du smort med olja och sätt på ett lock. Degen skall nu jäsa till dubbel storlek vilket tar 4-6 timmar. Under tiden viker du ihop degen tre gånger, först efter 60 minuter, sedan efter 30 minuter och sedan efter 30 minuter igen. Du viker på så sätt att du först viker in degen från vänster in mot mitten, sedan från höger in mot mitten och sedan uppifrån och nedifrån.

Sätt ugen på 275 grader med en baksten eller bakplåt i mitten av ugnen och en oöm plåt längs ned i ugnen.

När degen jäst klart så häller du ut den på ett mjöl at bakbord och delar degen i fyra delar som du försiktigt lägger på bakplåtspapper.

Sätt nu in brödet i ugnen och släng i några isbitar på plåten som står i botten av ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och öppnar ugnsluckan för att vädra ut ångan, upprepa detta var 5 minuter tills brödet är klart, vilket tar 25-35 minuter.

Låt svalna på galler