Midsommarlimpa

Midsommarlimpa

17 augusti 2010 0 av Sara

Idag blev det ett ”Midsommarbröd” från Martin. Gjorde dock 2 runda istället för ett stort.

MIDSOMMARLIMPA MED LITE RÅG, ett stort bröd

Dag 1, kväll
60 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
200 g (2 dl) vatten
240 g (4 dl) rågsikt

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
400 g (4 dl) vatten
10 g (2 tsk) jäst
120 g (2 dl) rågsikt
420 g (7 dl) vetemjöl special
12–18 g (2–3 tsk) salt

Blanda först jäst och vatten med surdegen från gårdagen, sedan resten av ingredienserna. Du behöver inte röra mer än att ingredienserna blandats ordentligt. Låt vila 45 minuter. Sen är det dags för vila och vika. Det gör du totalt tre gånger med 30–45 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 260°. Skälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och vänd försiktigt degen till önskad bröd storlek. Jag la min deg i 2 jäskorgar och lät jäsa ca 40 min.

Sätt in bröden tillsammans med några isbitar och vädra sen efter ca 15 min. Om brödet fått mycket färg sänk då ugnen till 220° annars baka vidare till innertemperaturen är 97°. Detta bör ta ca 30-40 min.

Det blev ett mycket saftligt bröd med en härligt seg skorpa och rågdoft. Detta måste jag göra om någon gång.