Drottningsholmslimpa

Drottningsholmslimpa

10 november 2010 Av av Sara

Efter ett långt uppehåll är jag igång igen denna gång med ett grov bröd. Det blev ett mycket saftigt och framförallt hållbart bröd. Jag garnerade bröden med solroskärnor och pumpafrö. Det blev en god nötsmak. Pumpafrö är verkligen ett gott frö. Det ska jag använda fler gånger. Receptet är hämtat från Martins bok Surdegsbröd. Håll till godo!

DROTTNINGHOLMSLIMPA

KVÄLL
100 g rågsurdeg
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Skållning
300 g hela dinkelkorn
600 g vatten

Blanda surdegen och låt stå i en bunke med lock över natten. Koka upp vatten till skållningen och häll i dinkelkornen. Lår dem sjuda under lock i 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå över natten.

MORGON
Surdegen och skållningen
450 g vatten
300 g rågmjöl
500 g rågsikt
20 g salt

Häll bort överblivet vatten av dinkelkornen. Balnda alla ingredienserna och kör i 8 minuter i assistenten. Degen är ganska kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar. Smörj 2 brödformar och häll i degen. Garnera med valfri topping t.ex. rågmjöl, pumpa- solrosfrö, havregryn osv. Sätt ugnen på 275° i god tid med ett galler i mitten och en oöm plat i botten. Sätt in bröden och lägg några isbitar i botten. Efter 5 minuter sänk värmen till 200° och grädda sen ytterligare 50-60 minuter till innertemperaturen är 98°. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler. Låt bröden vila inlindade i en handduk över natten. NJUT!