Sesam- och linfröbröd

Sesam- och linfröbröd

27 oktober 2010 Av av Sara

Precis som Erika bakar jag gärna från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bagrei. Har länge spanat på sesam- och linfröbrödet. Idag slog jag till. Super gott bröd med ett tuggit inkråm och en nötig smak av de rostade fröna. Prova detta!!

SESAM- OCH LINFRÖBRÖD 2 bröd

Omvänd skållning:
75 g vita sesamfrö
50 g linfrö
30 g solroskärnor
600 g iskallt vatten

Rosta fröna och solroskärnorna i 200° i ugnen till de fått en hanska kraftig färg. Häll dem omedelbart i det iskalla vattnet.

Skållningen
300 g vetesurdeg
20 g jäst
900 g vetemjöl special
60 g grahamsmjöl
20 g salt

Blanda allting utom saltet och kör 15 minuter i assistenten. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila 30 minuter i bunken. Häll ut degen och forma till önskad form. Låt bröden jäsa ytterligare 1,5 timme. Sätt ugnen på 250° undertiden bröden jäser.

Mjöla och snitta bröden. Ställ in bröden tillsammans med en kopp vatten i den nedersta formen i ugnen. Sänk temperaturen till 230° och grädda bröden i sammanlagt ca 35 minuter tills de har en innertempertur på ca 97°. Låt svalna och njut!!